رکورد قبلیرکورد بعدی

" Alışverişçi Pazarlama uygulamalarının mağaza Sadakati Ve alışverişçi Temelli mağaza Marka Ederine Etkisi : Ramazan dönemi bağlamında Ampirik Bir araştırma "


Document Type : Latin Dissertation
Language of Document : Turkish
Record Number : 1054923
Doc. No : TL54040
Main Entry : Toptaş, Metin
Title & Author : Alışverişçi Pazarlama uygulamalarının mağaza Sadakati Ve alışverişçi Temelli mağaza Marka Ederine Etkisi : Ramazan dönemi bağlamında Ampirik Bir araştırma\ Toptaş, MetinBayraktar, Azra
College : Marmara Universitesi (Turkey)
Date : 2019
Degree : Ph.D.
student score : 2019
Note : 342 p.
Abstract : Araştırmanın amacı, perakendecilerin alışverişçi pazarlama uygulamalarının mağaza sadakati ve perakendeci marka ederine etkilerini Ramazan dönemi bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemektir. Kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak 2017 yılının Ramazan ayı öncesi ve esnasında olmak üzere iki farklı aşamada Türkiye genelinde örneklem alınmıştır. Çevrim içi anket aracılığıyla 1391 örneklem sayısına ulaşılmıştır. Alışverişçi pazarlama değişkeni mevcut araştırma kapsamında geliştirilen alışverişçi temelli bir ölçekle; mağaza sadakati ve alışverişçi temelli mağaza marka ederi değişenleri ise, geçerliliği ve güvenilirliği geçmiş çalışmalarda hâlihazırda ortaya konulmuş ölçeklerle ölçümlenmiştir. Araştırmanın modeli, yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, alışverişçi pazarlama uygulamalarının mağaza marka ederi ve mağaza sadakati üzerindeki etkin rolünü ortaya koymuştur. Bununla beraber, mağaza sadakatinin mağaza marka ederi yaratmada büyük etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir deyişle, çalışmanın en önemli bulgusu, mağaza sadakati yaratmanın alışverişçi pazarlama uygulamaları yoluyla mağaza marka ederi yaratma sürecindeki kritik eşik olduğudur. Detaylı analizlerde, ürün boyutunun mağaza sadakati, yer (mağaza) boyutunun ise mağaza marka ederi üzerinde en etkili olan boyutlar olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar ayrıca, Ramazan döneminin alışverişçi pazarlama uygulamaları üzerindeki canlandırıcı etkisine işaret etmektedir. Fakat Ramazan dönemi itibariyle alışverişçilerin mağaza sadakati düzeyinde kısıtlı bir düşüş yaşandığı saptanmıştır. Bu düşüşün, arz tarafındaki yoğun satış geliştirme ve tutundurma faaliyetlerinin, bir yandan mağaza ortamlarının rahatlığı ve düzenliliğine ilişkin algıları bozması, öte yandan rakiplerin sunduğu fırsatlar sebebiyle alışverişçilerin her zamankinden farklı perakendecileri tercih edebilmeleri sonucunda ortaya çıktığı değerlendirilmiştir. Araştırma iki bakımdan önem arz etmektedir. Birincisi, tüm dünyada perakende işkolunu ilgilendiren bir yaklaşım olan alışverişçi pazarlamanın yarattığı iddia edilen pazarlama sonuçlarının doğrulanmasıdır. İkincisi, perakendeciler tarafından sayısal verilerle birlikte kullanılabilecek alışverişçi temelli bir alışverişçi pazarlama ölçeğinin geliştirilmesidir.
Descriptor : Marketing
Added Entry : Bayraktar, Azra
Added Entry : Marmara Universitesi (Turkey)
کپی لینک

پیشنهاد خرید
پیوستها
عنوان :
نام فایل :
نوع عام محتوا :
نوع ماده :
فرمت :
سایز :
عرض :
طول :
2461507075_7868.pdf
2461507075.pdf
پایان نامه لاتین
متن
application/pdf
7.01 MB
85
85
نظرسنجی
نظرسنجی منابع دیجیتال

1 - آیا از کیفیت منابع دیجیتال راضی هستید؟