رکورد قبلیرکورد بعدی

" Comparison of the Effects of Anthropometric Characteristics, Flexibility and Strength of 14-16 Year Old Female Swimmers On Two Different Start Techniques "


Document Type : Latin Dissertation
Language of Document : Turkish
Record Number : 1055430
Doc. No : TL54547
Main Entry : Geyik, Metin
Title & Author : Comparison of the Effects of Anthropometric Characteristics, Flexibility and Strength of 14-16 Year Old Female Swimmers On Two Different Start Techniques\ Geyik, MetinAgopyan, Ani
College : Marmara Universitesi (Turkey)
Date : 2019
Degree : Master's
student score : 2019
Note : 142 p.
Abstract : Bu araştırmada, 14-16 yaş grubu (M=14,56±0,66 yaş/yıl) kız yüzücülerin iki farklı depar çıkış tekniği (öne ve arkaya eğimli) sırasında 5 ve 7.5 metrelik kayma fazlarındaki kinematik bileşenlerle; antropometrik özelliklerin, alt ekstremite esnekliğinin ve itiş gücünün ilişkisinin ortaya konması amaçlanmıştır. Laboratuvar ölçümlerinde; antropometrik özellikler, esneklik, dikey sıçrama yüksekliği ve gücü belirlenmiştir. Yüzme çıkış performansı, öne ve arkaya eğimli iki çıkış tekniğinde uygulanan bileşenlerin (reaksiyon zamanı, alt-üst ekstremitelerin suya giriş açıları, hızları, mesafeleri, süreleri ile 5 ve 7.5 metrelerdeki yüzme dereceleri ve bu mesafelerdeki hızları) kinematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir (Dartfish Team Pro Software 9.0.). Araştırmada bağımlı grup t-testi, Pearson korelasyon katsayısı ve lineer regresyon analizi kullanılmıştır. Öne ve arkaya eğimli depar çıkış tekniklerinin; 5 ve 7.5 metrelerdeki bitiriş süreleri ile hız değerleri arasında bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Regresyon analizi sonuçlarında; arkaya eğimli çıkış tekniğinde etken olan değişkenlerin (sol bacak uzunluğu, sağ hamstrings esnekliği) 5 metrelik bitiş süresine ait varyansın %39,7’sini; 7.5 metrelik bitiş süresinde (boy uzunluğu) ise %35’ini açıkladığı saptanmıştır. Öne eğimli çıkış tekniğinde etken olan değişkenlerin (sağ hamstrings esnekliği, sağ ayak uzunluğu) 5 metrelik bitiş süresine ait varyansın %43,2’sini; 7.5 metrelik bitiş süresinde (boy uzunluğu, dikey sıçrama yüksekliği) ise %67,6’sını açıkladığı saptanmıştır. Sonuç olarak, iki farklı depar çıkışında, 5 ve 7.5 metre bitirme sürelerinde antropometrik özelliklerin ve hamstrings kas gruplarının esnekliği etkenken; ayrıca öne eğimli çıkışta kuvvet bileşenlerinin de 7.5 metrelik performansın belirleyici faktörlerinden biri olduğu ortaya konmuştur. Araştırma sonuçlarımız, genç kız yüzücülerin çıkış tekniklerinin geliştirilmesinin yanı sıra, yetenek seçiminde ve tanımlamasında da kullanılabilir.
Descriptor : Kinesiology
: Physical education
Added Entry : Agopyan, Ani
Added Entry : Marmara Universitesi (Turkey)
کپی لینک

پیشنهاد خرید
پیوستها
عنوان :
نام فایل :
نوع عام محتوا :
نوع ماده :
فرمت :
سایز :
عرض :
طول :
2467172353_8882.pdf
2467172353.pdf
پایان نامه لاتین
متن
application/pdf
2.67 MB
85
85
نظرسنجی
نظرسنجی منابع دیجیتال

1 - آیا از کیفیت منابع دیجیتال راضی هستید؟