رکورد قبلیرکورد بعدی

" The Relationship between the Problems Reported by Patients with Psychiatric Disorder and Functionality and Coping Styles "


Document Type : Latin Dissertation
Language of Document : Turkish
Record Number : 1058602
Doc. No : TL57719
Main Entry : Soykal, Nuray
Title & Author : The Relationship between the Problems Reported by Patients with Psychiatric Disorder and Functionality and Coping Styles\ Soykal, NurayÜnsal, Gül
College : Marmara Universitesi (Turkey)
Date : 2019
Degree : Master's
student score : 2019
Note : 67 p.
Abstract : Giriş: Ruhsal bozukluk tanılı hastaların ifade ettiği sorunlar işlevsellik düzeyleriyle ve stresle başa çıkma tarzlarıyla ilişkilidir. Amaç: Ruhsal bozukluk tanılı hastaların bildirdikleri sorunlar ile işlevsellik düzeyleri ve stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesiyle hastanın gereksinimlerine yönelik psikiyatrik rehabilitasyonun düzenlenmesinin önemi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kurul ve kurum izinleri alınmıştır. Çalışma, İstanbul'da bir üniversite hastanesinin Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tedavi gören, aynı kurumun Sanat Psikoterapisi ve Rehabilitasyon Programı’na yönlendirilen hastalarla yapılmıştır. Çalışma 200 hasta ile tamamlanmıştır. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Hedef- Sorun Listesi (HSL), İşlevselliğin Genel Değerlendirilmesi Ölçeği (İGD), Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Veriler Independent sample t testi, Kuruskal Wallis testi, Pearson Chi-Square testi ve Spearman’s korelasyon testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların %76'sı bekâr, %57'si kadın, %39,5'i ilköğretim mezunudur ve yaş ortalamaları 33,84±11,36'dır. İGD ölçek toplamından alınan puanlar ortalama 54,08±12,24'tür. HSL ifade edilen sorunlar ile SBTÖ Alt boyutları İGD arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur ( Tedaviye uyum güçlüğü sorunu ile boyun eğici yaklaşım (p=0,033; p<0,05, tedaviye uyum güçlüğü sorunu ile İGD (p=0,050; p<0,05) sosyal destek yetersizliği ile boyun eğici yaklaşım (p=0,003; p<0,01)uyku bozukluğu ile sosyal destek arama yaklaşımı (p=0,029; p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada hastaların ifade ettiği sorunlar ile İGD ve SBTÖ alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu, hastalar ve sağlık profesyonelleri için sorunların öncelliklerinin farklı olduğu görülmektedir.
Descriptor : Clinical psychology
: Coping
: Independent sample
: Mental disorders
Added Entry : Ünsal, Gül
Added Entry : Marmara Universitesi (Turkey)
کپی لینک

پیشنهاد خرید
پیوستها
عنوان :
نام فایل :
نوع عام محتوا :
نوع ماده :
فرمت :
سایز :
عرض :
طول :
2500014753_15207.pdf
2500014753.pdf
پایان نامه لاتین
متن
application/pdf
1.31 MB
85
85
نظرسنجی
نظرسنجی منابع دیجیتال

1 - آیا از کیفیت منابع دیجیتال راضی هستید؟