رکورد قبلیرکورد بعدی

" A Historical Research on Maintenance of Honorary Designations as a Preferential Institution within Ilmiye Organization "


Document Type : Latin Dissertation
Language of Document : Turkish
Record Number : 1110951
Doc. No : TLpq2494480780
Main Entry : Caymaz, Ebru
: Doğan, Binali
Title & Author : A Historical Research on Maintenance of Honorary Designations as a Preferential Institution within Ilmiye Organization\ Caymaz, EbruDoğan, Binali
College : Marmara Universitesi (Turkey)
Date : 2019
student score : 2019
Degree : Ph.D.
Page No : 156
Abstract : Örgüt araştırmalarında ilk olarak kurumları ve kurumsallaşmayı merkeze alan eski kurumsal kuram ortaya çıkmış, daha sonra yerini kurumların aktör davranışlarını nasıl şekillendirdiğini gözlemleyen yeni kurumsal kurama (YKK) bırakmıştır. Zaman içerisinde aktörlerin kurumlar karşısında sınırlı da olsa hareket alanlarının bulunduğu yönündeki tartışmalar sonucu kurumsal girişimcilik ve kurumsal iş yazını ortaya çıkmıştır. Kurumsal girişimcilik ve kurumsal iş yazını ile birlikte daha önce aktörlerin kurumlar karşısındaki tepkilerini inceleyen YKK, aktörlerin kurumların ortaya çıkması, sürdürülmesi ve değiştirilmesindeki rollerini de incelemeye başlamıştır. Bu çalışmada kurumsal kuramda yaşanan söz konusu gelişmelerin ışığında Osmanlı Devleti’nde uzun yıllar faaliyet gösteren İlmiye Teşkilatı’nın Mülazemet (Atama-Yükseltme) Sistemi mercek altına alınmıştır. Osmanlı Devleti’nde yargı ve eğitim öğretimin (kaza ve tedris) esasını oluşturan katı şeriat hükümlerinin yanı sıra padişahlar tarafından kanunnamelerle ortaya konan işleyiş usulleri ve fetvalarla desteklenen Mülazemet Sistemi’nin neden olduğu zorlayıcı kurumsal baskılara rağmen, İlmiye Teşkilatı’nda bu hükümlere ters düşen payeli tayinlerin kimi zaman farklı biçimlere bürünerek varlığını sürdürmesi oldukça dikkat çekici bir husustur. Bu tez çalışmasında, kurumsal aktörlerin payeli tayin kurumunun sürekliliğini sağlayabilmek amacıyla hangi kurumsal işlere başvurdukları incelenmiştir. Çalışmanın en önemli bulgusu, aktörlerin söz konusu kurumun sürekliliğini sağlamak üzere farklı dönemlerde farklı söylemler geliştirmeleri ancak bu söylemlerin meşruiyet kaynağı olarak daima dinin temel alınmasıdır. Böylelikle bu çalışmada kurumların sürdürülmesi sürecinde dini söylemin rolü Mülazemet sistemi örneği üzerinden tarihi bağlam içerisinde ortaya konmaktadır.
Subject : Business administration
کپی لینک

پیشنهاد خرید
پیوستها
عنوان :
نام فایل :
نوع عام محتوا :
نوع ماده :
فرمت :
سایز :
عرض :
طول :
2494480780_22128.pdf
2494480780.pdf
پایان نامه لاتین
متن
application/pdf
2.11 MB
85
85
نظرسنجی
نظرسنجی منابع دیجیتال

1 - آیا از کیفیت منابع دیجیتال راضی هستید؟