رکورد قبلیرکورد بعدی

" Analysis of Addiction Severity, Depression Level and Coping Manners of Drug Users Imposed to Cautionary Judgement of Probation "


Document Type : Latin Dissertation
Language of Document : Turkish
Record Number : 1111814
Doc. No : TLpq2500314485
Main Entry : Bahadır, Gönül Güvenç
: Karaca, Semra
Title & Author : Analysis of Addiction Severity, Depression Level and Coping Manners of Drug Users Imposed to Cautionary Judgement of Probation\ Bahadır, Gönül GüvençKaraca, Semra
College : Marmara Universitesi (Turkey)
Date : 2019
student score : 2019
Degree : Master's
Page No : 106
Abstract : Giriş: Bağımlılık yapan madde kullanımı genellikle kişilerin etkin başa çıkma becerilerini kullanamıyor olması ve depresyon düzeyleri ile ilişkilidir. Amaçlar: Bu çalışmada; denetimli serbestlik tedbiri konulan madde kullanıcılarında, bağımlılık şiddeti depresyon düzeyi ve başa çıkma tutumları arasında ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırma, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nce takibi devam eden 18 yaş üstü madde kullanıcıları ile yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü istatistiksel formülle hesaplanmış ve çalışma 330 madde kullanıcısı ile tamamlanmıştır. Kişisel bilgi formu, Beck Depresyon Envanteri (BDÖ) , Başa Çıkma Stilleri Ölçeği Kısa Formu (BÇSÖ), Bağımlılık Profili İndeksi Ölçeği (BAPİ-K) klinik formu ile toplanmıştur. Tanımlayıcı istatistiksel analizler (ortalama, standart sapma, ortanca, minimum ve maksimum değerler, yüzdelik vb), iki bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, ikiden fazla bağımsız değişkenin karşılaştırılmasında Kruskall Wallis testi ve ölçek puanlarının ilişkilerinin değerlendirilmesinde Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan madde kullanıcıları 18-54 yaş grubunda, %97'si erkek, %40'ı ortaokul mezunu, %59.1'i bekar ve %10.3 ü yalnız yaşamaktadır. Madde kullanıcılarının BDÖ puan ortalaması 11.64±11.90, BAPİ-K toplam /şiddet puan ortalaması 12.32±4.02’dır. Başa çıkma stilleri ölçeği kısa formu alt boyutlarından en yüksek puanı dine yönelmeden almıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre bağımlılık şiddeti, depresyon ve başa çıkma tutumları arasında anlamlı ilişki bulunmuştur.
Subject : Addictions
: Nursing
: Parole probation
: Psychiatric-mental health nursing
کپی لینک

پیشنهاد خرید
پیوستها
عنوان :
نام فایل :
نوع عام محتوا :
نوع ماده :
فرمت :
سایز :
عرض :
طول :
2500314485_23847.pdf
2500314485.pdf
پایان نامه لاتین
متن
application/pdf
1.85 MB
85
85
نظرسنجی
نظرسنجی منابع دیجیتال

1 - آیا از کیفیت منابع دیجیتال راضی هستید؟